Predmeti i priče

Lettera je brend koji “istrijanizira” predmete iz svakodnevnog života. Autorica svojim rukopisom bilježi dijelove iz bogate nematerijalne kulture Istre.

Na obične, svakodnevne predmete “taloži se” tekst, baš poput taloga prošlosti koji se kroz godine taložio i kroz uplive različitih kultura mijenjao, stvarajući kulturu življenja kakvu danas poznajemo.

Letterini tanjuri pričaju priče iz nonine kuhinje, a na Letterinim jastučnicama ostaju zabilježene pučke pjesme, praznovjerja, narodne izreke.

Zabilježene su priče kazivača, o pripremi jela, o običajima koji se vežu uz određene sastojke ili vještine.
Priče se “utiskuju” u prepoznatljive forme poznatih tradicionalnih specijaliteta, sastojaka ili u oblik određenog pribora iz kuhinje, npr. zaimače.

Na Letterinim jastucima ucrtani su oblici, siluete pojmova iz stihova narodne pjesme ljubavne tematike, predmeti iz pučkog praznovjerja Istre, za koje se vjerovalo, da poput ogledala, imaju moć u obrani od štrige ili pak obris ili silueta mitske istarske planine Učke.

“Lettera čini opipljivim mirise, okuse, zvukove, riječi, priče, legende. Djelić nematerijalne kulture zapisan je te je poput skrivenog blaga izronio na površinu predmeta.

Lettera osim doslovnog značenja slovo..znači i pismo, poput blaga, ostavštine koja nam je predana u nasljeđe. Sadržaj je to koji se stoljećima u memoriji zapisivao, prenosio, mijenjao i opstajao.

Lettere (slova) su se taložile, prenosile iz generacije u generaciju i iznova stvarale neku novu tradiciju.

Brend crpi inspiraciju u istarskom kulturnom nasljeđu, nematerijalnoj kulturi, u prirodi i svim posebnostima poluotoka koje su se stoljećima taložile kroz uplive različitih kultura.

Lettera promiče jednostavnost, minimalizam i održivost te naglašava lokalno podrijetlo, autentičnost i suradnju s domaćim proizvođačima.
Vrijednosti koje promiče brend Lettera su univerzalne, vezuju se uz kulturu stola, okupljanja oko stola i magije koja se događa prilikom dijeljenja i posluživanja hrane.

Letterini predmeti su uporabni, kvalitetni i originalni predmeti sjećanja, konceptualno utemeljeni u bogatoj kulturi življenja na području Istre.

Etnologinja, Tanja Kocković Zaborski, u svom radu je zapisala:
“Općenito, blagovanje je jedinstven oblik komunikacije među ljudima, ali i komunikacije s kulturom područja koje posjećujemo. Hrana ima mogućnost da izazove neku vrstu kolektivnog pamćenja, a snaga takvog pamćenja jest da prizove cijele vremenske epohe koje mnogi nazivaju “dobra stara vremena” i da tako obuhvati osobnu povijest, ali i kolektivne identitete.”*

Literatura:

* Kocković, Zaborski Tanja. 2017. “Turizam pamćenja i tradicijska prehrana, Okusi i vještine pripremanja jela u istarskim agroturizmima”. Etnološka tribina 40: str. 127.-140.