Nema proizvoda u košarici.
Opis
Fuži, njoki, pljukanci
Tjestenina se u Istri sve više počela pripremati tek nakon Prvog svjetskog rata. Zamijenila je palentu, koja je bila jedan od glavnih obroka siromašnih.
Fuži su se nekada pripremali samo za svečane prilike poput vjenčanja, krštenja, krizme, za Božić i Uskrs.
Fuži su jedna od rijetkih tradicijskih tjestenina za koju se tijesto priprema od brašna i jaja dok je za većinu ostalih, osnova brašno i voda. Kako često spominje poznati istarski chef Robert Perić, nekada je domaćica morala donijeti odluku hoće li za obrok potrošiti brašno ili jaje. Za svakodnevna jela, potrošiti oba sastojka, bio je preveliki luksuz.
Kako piše Davor Šišović, vrsni poznavatelj istarske tradicijske gastronomije:
“Budući su se fuži pripremali za neku posebno veliku feštu, primjerice vjenčanje, trebala ih je poveća količina, i zato je stari istarski običaj bio da se u jednoj kući, koja ne mora nužno biti ona slavljenička već može i neka iz susjedstva, sakupio veći broj žena i one bi zajedno, ako treba i više dana za redom, mijesile toliko fuži koliko treba, i još malo više da ne prefali. Slavljenički fuži su, dakle, bili povod za druženje žena, njihovo pripremanje bio je društveni događaj.
Sličnih oblika fužima ima svugdje gdje je udomaćena tradicija pripreme domaće tjestenine, ali istarski su fuži oblikom i tvorbom ipak originalni i samo istarski.”
U fuže, njoke i pljukance zapisani su nazivi za različite tjestenine koje se pripremaju u Istri.
Oblik
tjestenina – fuži, njoki, pljukanci
Što piše
fuži, pljukanci, pasutice, lazanje, njoki, makaruni, žbrići, zaparenci, kuni, žličnjaki, štrunjci, štruclji, štrunci, parenci, pustari, biguli, gumolji, gumoljice, krafi, rafioli
O proizvodu
Plitki tanjur
Porculan visoke kvalitete
Boja: bijela
Dekorno pečenje/ nadglazurno: 1240 °C
Visoka udarna čvrstoća
Promjer: 26 cm
Težina: 620 g
Uputstva
Sigurno za korištenje u mikrovalnoj pećnici. Sigurno za korištenje u perilici posuđa.
LETTERA brine o prirodi.
Lettera koristi razgradivo i eco-friendly pakiranje.